fallback

Интересът към облигациите като инвестиционен инструмент в България расте*

Инвеститорите могат да се възползват от високите лихви и по-малко да носят риска на акциите, заяви Симеон Керанов, "Карол Капитал Мениджмънт"

21:44 | 07.08.23 г.

Облигациите бяха почти мъртъв актив през последното десетилетие, но тази година се забелязва, че има доста добър интерес от инвеститорите, каза Симеон Керанов, портфейлен мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Според него интересът към облигациите като вид инвестиционен инструмент в България нараства и дори през юни имаше две нови емисии на БФБ, което отдавна не се бе случвало.

И двете емисии бяха успешни, допълни още Керанов. 

„30-годишните американски облигации са на 12-годишен връх, европейските са на 15-20-годишен връх. От 2007 година не сме виждали такива лихви в Европа. Инвеститорите могат да се възползват от тези лихви и по-малко да носят риска на акциите“, посочи експертът.

"Облигациите за нас сега са много атрактивен актив, защото лихвите са на върхове. Достатъчни са да покрият инфлацията през идните четири-пет години и са перфектен актив", каза анализаторът.

Той посочи, че промяната в рейтинга на САЩ миналата седмица не се е отразила по никакъв начин на пазара. Съвсем различни неща влияят в момента върху доходността на облигациите, категоричен бе събеседникът. „За големите държатели на американски дълг, например банките, за да спазват регулаторните ограничения, дали (рейтингът - б.р) ще е AA+ или AAA, почти няма никакво значение. Дори и в миналото, чисто исторически това се случи с друга агенция S&P, тя още преди 10 години свали рейтинга. След това не видяхме никаква сериозна реакция, а сега е дори по-вяла“, обясни гостът.

30-годишните американски облигации почти достигнаха 12-годишен връх след решението на Fitch Ratings. Според Керанов обаче това не се дължи на решението на рейтинговата агенция, а по-скоро е резултат от съвпадение. "Точно в тези дни министерството на финансите в САЩ обявиха грандиозни суми за емитиране на дълг и то точно по дългата крива - 10,20, 30-годишни. Само в това тримесечие 1 трлн. долара дълг ще емитират нов дълг. В четвъртото тримесечие на годината - още 850 млрд. долара. Лихвите за пръв път в историята нетно ще стигнат да изплатят един трлн. долара", каза експертът.

За инвеститорите, които искат да локират някъде своите долари, американските облигации ще станат дори по-атрактивни, коментира още гостът. "Американският двугодишен дълг, например, е на почти 5%, 30-годишният е на почти 12-годишен връх. Почти по цялата крива на облигациите има атрактивна лихва, която в момента привлича инвеститорите", коментира Керанов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

*Този материал има инфрмационен характер и не е препоръка за инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 07.08.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още