fallback

Виктор Йоцов: Проектобюджетът е инерционен, без нови политики

Рецесията на Германия ще намали темповете на вноса и на износа през следващата година, предупреди преподавателят в катедра "Финанси" в УНСС

18:46 | 06.07.23 г.

Прогнозираните в бюджета по-високи приходи са доста пожелателни на основата на това, че събираемостта щяла да се подобри. Няма заложени някакви политики в тази връзка – проектобюджетът е инерционен. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Виктор Йоцов, преподавател в катедра "Финанси" на УНСС и в секция „Макроикономика“ в Института за икономически изследвания към БАН.

"Проектобюджетът, приет от правителството, е един осакатен бюджет. Той ще бъде в сила само четири-пет месеца и очевидно не е истински бюджет, защото не изпълнява функцията да дава на хората и бизнеса рамка, в която да се действа през следващата година", посочи ученият. 

Той припомни, че макрорамката на бюджета, върху която е построен, не е променена от есента на миналата година. „Единственото, което направи сегашното правителство, е да ограничи някои от разходите, както текущите, така и капиталовите – почти по равно. Малко се ограничават и разходите с единствената цел бюджетният дефицит да се сведе до 3% с очакването, че това може да ни помогне за влизането в еврозоната", коментира ученият.

Доц. Йоцов отбеляза, че прогнозата на Института за икономически изследвания към БАН, която излезе преди около два месеца, беше посочен икономически растеж от около 1,7% и инфлация – 9%. „Няма големи промени в макрорамката. Растежът се забавя, а инфлацията остава висока, но все пак сме в процес на дезинфлация – тоест темповете ѝ намаляват, но така или иначе те ще бъдат в най-добрия случай около 9%. Има малко намаление, но все още е два пъти по-висока инфлацията, отколкото средната в Европа“, посочи ученият.

Той обърна внимание, че след като Германия вече официално влезе в рецесия, а се очаква и други страни в Европа да я последват, ще има намаляване на темповете и на вноса, и на износа през следващата година. Йоцов изчисли, че те ще бъдат в рамките на 2-3%, което означава, че външни източници няма да могат да са източник на значим растеж и това се вижда във всички прогнози.

Според него миналата година не беше показателна по отношение на вноса и износа, защото трябваше да възстанови спадове от по-предходната година и беше отбелязан по-скоро статистически, а не истински растеж.

Виктор Йоцов предупреди, че в бюджета „няма заложени никакви крайни цели“, освен че настояваме да ни приемат в еврозоната и Шенген. „Това не може да се възприема като бюджетна цел – това са цели на държавата, но не и за един бюджет. Става ясно, че данъчната система няма да се променя и причината за това очевидно е, че няма политическо съгласие", коментира той и изрази притеснение, че бюджетът за следващата година е свързано с решението за ротиране на правителството.

Доц. Йоцов посочи, че Бюджет 2024 година вече е в ход и след три месеца трябва да се внесе в парламента. "В същото време ще имаме ново правителство през пролетта. Тоест, сега бюджетът ще се прави от едно правителство, а догодина друго ще го изпълнява. Рисковете са, че ще се наложи актуализация. Не е ясно кой ще залага политиките за следващата и за по-следващата година“, отбеляза ученият.

Може ли ръстът на социални плащания, пенсии и на заплати в публичния сектор да предизвика нови инфлационни вълни? Постижим ли е дефицит от 3%? Ще се изпълни ли планът за инвестиции при заложените за пореден път високи капиталови разходи? Защо липсата на работна ръка се отразява на изпълнението на най-важните инфраструктурни проекти? Защо не се премине към публично-частни партньорства?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 06.07.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още