fallback

Студентите в България търсят 20-часова работна седмица

Ползите от кариерните събития са разнообразни, посочва доц. Боряна Богданова, зам.-декан на Стопанския факултет на СУ

21:35 | 19.06.23 г.

Възможностите за почасова работа и непълна работна седмица, която е гъвкава спрямо учебния график, са сред приоритетите на студентите в България. Това коментира доц. Боряна Богданова, зам.-декан на Стопанския факултет на Софийския университет и ръководител на Кариерния център на СУ, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Живеем в динамична среда и е важно за младите да инвестират в образованието си, но също така паралелно с това да се трупа практически опит и знания. Непълната работна седмица – 15- до 20-часова, съчетана с графика на студентите, е нещото, което се търси най-много в момента“, каза събеседникът.

Доц. Богданова посочи, че кариерните събития, проведени през изминалия месец, са протекли при много голям интерес както от страна на работодателите, така и от страна на младите хора в страната. На събитието в София взеха участие 46 водещи за страната работодатели, което за размерите на факултета е истински успех. В събитията взеха участие студенти, ученици, младежи.

Ползите от едно такова събитие са много разнообразни, като най-пряката полза е набиране на ресурс за компаниите, осигурява и достъп на работодателите до студентите.

„Друга полза от кариерните събития е популяризирането на различни кариерни пътеки и създаване на осъзнатост по отношение на работодателския бранд. В днешно време младите хора разполагат с голям избор – пред тях има различни кариерни пътеки и в крайна сметка осъзнатостта къде могат да работят и какви позиции се предлагат е много важна, за да вземат информирано решение“, посочи събеседникът.

Стопанският факултет наскоро получи акредитация от международната асоциация на MBA училищата. „Признанието, което получихме означава, че обучението в рамките на нашите програми е с най-високо качество – на световно ниво. Едва 2% от бизнес училищата по целия свят са държатели на такъв вид акредитация“, отбеляза доц. Богданова.

Повече за кариерното развитие в България може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 19.06.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още