fallback

Нова платформа дава среща на бизнеса и талантите в България

Младите хора не знаят в каква посока да тръгнат и имат нужда от побутване, посочват създателите на Yourfuture.bg

22:32 | 12.04.23 г.

Какво е състоянието на пазара на труда в България в момента, как се променя той и как участниците трябва да се развиват в новата среда. Това са някои от идеите на новата платформа Yourfuture.bg. 

„Решихме да създадем място, където всеки да намери теми, които да са му интересни. Започнахме с десетина теми, но до средата на годината планираме да станат поне стотина, обясниха Георги Минев, главен редактор Money.bg, който гостува заедно с Антон Биров, главен редактор на Webcafe.bg, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Това е общ проект на двете ни медии, които създават съдържание за пазара на труда, компаниите и търсещите работа.

"През последните години пазарът на труда се промени много. В момента, търсещите работа имат много особени очаквания, свикнаха с хибридния модел на работа, с по-високите възнаграждения. Компаниите по някакъв начин трябва да отговорят на тези очаквания, трябва да се представят като привлекателно място за работа", каза Биров.

„Един от акцентите в платформата е, да се представят различни бизнеси в България точно като добри работодатели. Кои са практиките, които работят. Какви са новите практики, които са нови в България, за да могат и други бизнеси да ги възприемат. Защото сме в една много интересна ситуация, в която бизнесът е в много неудобна позиция. Има недостиг на таланти и в момента бизнесът трябва да се бори за качествени таланти, които и без това са малко и по някакъв начин да се достигне до тях", посочи още Биров. 

"Младите хора не знаят в каква посока да тръгнат и имат нужда от побутване и показване на възможностите за развитие. В момента българската икономика и българският пазар на труда се намират в историческа ситуация. От една страна имаме чисто качествени показатели, като много ниска безработица, високи, растящи възнаграждения. Въпреки инфлацията възнагражденията в България растат над инфлацията и са в лидерските позиции за Европа. Не за всички сектори, но за една голяма част от тях…Има много въпроси, на които ние ще се опитваме да отговаряме през платформата, както за млади хора, така и за хора, които са напреднали в кариерата си", заяви Минев.

Предизвикателство за компаниите, каза от своя страна Антон Биров, е, че те трябва да "бръкнат в този резервоар от таланти", за да намерят нови кадри, но същевременно да се съобразят с техните представи и очаквания за пазара на труда, които не винаги са толкова реалистични".

Бизнесите в България все повече осъзнават нуждите да търсят различни канали, за да достигат до потенциалните си бъдещи служители и медиите са един такъв канал, каза Антон Биров.

"Защото те са тези, които могат да разкажат историята. Младите днес търсят история, било то под формата на снимка, било под формата на интересен клип и т.н. Това важи и за бизнеса. Те имат нужда да са на място, да са привлечени от една увлекателна история и медиите могат да помогнат за това".

"Това, с което могат да помогнат медиите и това, което се опитваме да направим с "Твоето бъдеще" (Yourfuture.bg) е реално един от тези ориентири, за които си говорим от самото начало. Защото дори и хора с дълъг, дългогодишен опит, нямат все още яснотата как да се справят с някои от проблемите на работното място, как да постигнат по-ефективна комуникация. Пишейки по тези теми, ние можем да помогнем на много хора, както бизнеси, така и частни лица", каза той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 12.04.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още