fallback

Как българска технология тласна развитието на удостоверителните услуги?

Една от първите технологии, разработена за отдалечено подписване с квалифицирани подписи, е от България

15:15 | 13.03.23 г. 1

Covid кризата подтикна развитието на удостоверителните услуги в България. Хората видяха, че технологиите са нещо, на което може да се доверят, че те са достатъчно сигурни и свикнаха с тях. Това коментира проф. Георги Димитров, председател на фондация "Право и интернет" и председател на УС на "Евротръст технолъджис", в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Този тренд след приключването на пандемията се запази и дори се засили процесът по дигитална трансформация, посочи той.

Компанията вече има почти 900 хиляди потребители, посочи събеседникът и уточни, че това показва много сериозно използване на удостоверителните услуги в България.

„Една от първите технологии, която е разработена за отдалечено подписване с квалифицирани подписи, беше в България. Ние подадохме насока в развитието на сегмента на удостоверителните услуги и възможността човек да подписва от телефона си вече е заложена в новия европейски дигитален портфейл”, изтъкна проф. Димитров.

Коментирайки какви ще са последиците от фалита на Silicon Valley Bank (SVB), събеседникът посочи, че от българската екосистема няма да има пряко засегнати компании от краха на банката.

„България винаги е била по-консервативна. Банките спазват традиционния и консервативен модел за финансиране на външни компании, при който достъпните и по-динамични инструменти, които се използват в САЩ, не се прилагат. Банките са доста ограничени и са контролирани доста сериозно от регулатора в България”, посочи проф. Димитров.

Каква е връзката между SVB и американския доставчик на електронни услуги DocuSign? Ще бъде ли засегната компанията от фалита на банката? Заплаха ли е изкуственият интелект за личните данни?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 13.03.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още