fallback

Университетските училища - бъдещето на ефективното образование в България

Има разбиране, че такъв тип училища са важни, защото произвеждат добавена стойност

17:12 | 20.02.23 г.

Все още България е в началото на пътя за мултиплицирането на модела на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) и създаването на още подобни училища в страната. Но със сигурност сред бизнеса и държавните институции има разбиране, че такъв тип училища са важни, защото произвеждат добавена стойност. Това каза Теодор Панайотов, председател на Асоциацията на завършилите ТУЕС, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Панайотов смята, че ако има воля, тези училища могат да се случат доста бързо.  

"Много неща са уникални в модела ТУЕС - преподаването и информацията, която получават от преподавателите от бизнеса и завършилите ТУЕС, както и овластяването на самите ученици", каза от своя страна Кирилка Ангелова, изп. директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС, която също гостува в предаването.

"В нашето училище учениците имат много възможности да правят събития, да провеждат лекции и да избират какви допълнителни извънкласни дейности да имат. Стажовете, подготовката за тях и самото дипломиране също са много важни, защото бележат края на тяхното образование, който започва още през август месец 11-и клас, след задължителните производствени практики, които са в бизнеса. В момента 12-и клас вече са на етап предаване на дипломни проекти. Всичко е много различно в ТУЕС". 

В ТУЕС в момента преподават 80 преподаватели, от тях 56 са от бизнеса. Това са хора, които не водят общообразователни предмети. Те водят много малко часове седмично, четири-пет часа, но за много специализирани предмети. Това са хора от бизнеса, които не са педагози, отбеляза Панайотов.

"Част от нашите преподаватели са буквално деца, завършили преди четири или пет години училището - не можеш да ги различиш от учениците. Те идват и дават това, което е наистина актуално като знание - "на гребена на вълната". Това в момента е възможно само в ТУЕС. Ако може този факт да се промени, да се случва в повече училища, това би довело до огромна разлика", посочи гостът.

„Нямаме почти никакви различия в това как може да се увеличи мащабът на образователния модел на ТУЕС и как може да има повече подобни на него училища в България“, допълни събеседникът.

Според Теодор Панайотов важно нещо е и допускането на трансформирането на съществуващи вече училища в т.нар. интегрирани професионални гимназии, каквато е ТУЕС.

"Във Великобритания за последните 10 години са създадени над 50 университетски училища. Те не се занимават само с IT технологии, има биотехнологии т. н. Ние не откриваме топлата вода и има начини да се използва моделът на ТУЕС и в други училища в България", подчерта Панайотов. 

Предстои деветото издание на "Hack TUES" - единственият хакатон в България, организиран от ученици за ученици много се вълнуваме. 8 март е денят, в който започваме. Имаме регистрирани 63 отбора, 63 ментора, 31 IT компании подкрепят събитието, много лектори. Над 500 човека ще са въвлечени в това събитие. Очакваме да имаме много интересни проекти. Цялата общност се вълнува да види какво ще измислят тази година учениците, посочи Ангелова. 

Вижте още от разговора във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 20.02.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още