fallback

Заради новата земеделска стратегия животновъдите очакват масови фалити

Достъпът им до субсидии е намален два пъти, казва Бойко Синапов

23:21 | 15.02.23 г.

Стратегическият план за развитието на земеделието и селските райони в България в периода 2023 - 2027 г. не е съобразен с целия земеделски сектор. Нито едно от предложенията на животновъдите не е залегнало в новата стратегия, а достъпът им до субсидии е намален два пъти. В същото време секторът страда финансово от липсата на контрол върху вноса на земеделска продукция от Украйна. Това каза Бойко Синапов, председател на  сдружението „Обединени български  животновъди“, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Подреден по този начин, планът е убийствен за целия земеделски сектор - за нас специално ще доведе до страшно много големи фалити в сектор животновъдство“, посочи гостът. По негово мнение мерките, които се залагат в стратегическия план, не дават възможност на фермерите да получават повече или поне същите средства, които са получавали досега, а намаляват с минимум два пъти. 

Според Синапов основна причина за проблема е неправилното разпределение на общия бюджет в сектор земеделие. "Бюджетът в сектор животновъдство е 63 млн. евро, а 106 млн. евро е бюджетът за консултантски услуги. Това нормално ли е? Казват ни, че това е наложено от Европейската комисия, но не е така. Държавниците на България трябва да се научат да искат и да представят пред ЕК това, което е необходимо за нас", коментира събеседникът.

Няма как субсидиите за българското земеделие да се изравнят с тези в съседните европейски държави, ако ЕК не е запозната с нуждите на страната, добави Синапов.

Ако стратегическият план не бъде върнат за преразглеждане, фермерите ще трябва да кандидатстват по "наложените" правила, които Синапов описа като "много сложни".

Животновъдите са направили над 30 предложения към плана, но нито едно от тях не е било прието, уточни той.

България продължава да закъснява с борбата с кризите и "бяга зад проблемите" за разлика от съседните ни държави, коментира Синапов. Той даде за пример забавянето в България на общата за ЕС мярка в подкрепа на земеделските производители, пострадали от ефектите на войната в Украйна - земеделците в съседните държави вече са усвоявали помощите, когато българските им колеги едва са започвали да кандидатстват за нея, което е довело до натрупване на задължения.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 15.02.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още