fallback

Енергийните компании превзеха S&P 500 през 2022 г., а Meta и Tesla разочароват

Капиталът ще бъде все по-труден за достъп, каза Ивайло Чаушев, анализатор в "Делтасток"

19:31 | 03.01.23 г.

Изминалата 2022 година беше доста тежка за пазарите, но все пак един сектор се измъкна от всички разпродажби - енергийният, а засега изглежда, че метавселената е "метапровал". Това каза Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента енергийният сектор привлича доста капитал и компаниите са добре позиционирани. Инвеститорите все още пренебрегват някои фундаментални фактори, очаквайки по-големи ръстове през тази година, но тепърва ще видим дали това ще бъде оправдано", коментира гостът в предаването. Винаги, когато говорим за енергийния сектор, трябва да имаме предвид, че цените на петрола и газа силно влияят на отчетите на компаниите и съответно, ако имаме ръстове ще се покачват и обратното, припомни събеседникът.

Енергийният сектор в S&P нарасна с около 60%, но имаше и компании, чиято стойност се повиши с над 100, коментира гостът. 

Голяма част от губещите акции в S&P 500, от Meta през Match Group до PayPal, дължат спада в представянето си на затруднения достъп до капитал, потвърди Чаушев. И допълни, че освен навлизавето в рецесия "капиталът ще бъде по-труден за достъп с вдигането на основния лихвен процент, което със сигурност ще продължи да тежи на технологичния сектор".

"Ще видим развитието през 2023 година, но поне в началото бих бил по-внимателен с избора на акции в технологичния сектор", коментира анализаторът.

Относно факторите, довели до разочароващото представяне на компании като Generac Holdings, отбелязала 71% спад, Match Group, Tesla и Meta, Чаушев каза, че те са външни (все по-трудният достъп до капитал в следствие на покачването на лихвите от страна на Фед), но също така и вътрешни. За Generac са натежали искът на Pink Energy за доставка на дефектни соларни панели, довели до фалита на компанията, както и спадовете на строителния и жилищния пазар, а за Match Group краят на пандемичния пик в потреблението и смяната на ръководството, което доведе до сътресения, както и силният долар.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 03.01.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още