fallback

Чуклев: Няма как страна да лидер в производство, ако друг контролира доставките

САЩ и Европа осъзнаха, че при полупроводниците има твърде голяма зависимост на доставките, която е неразривно свързана с Китай, заяви Йонко Чуклев, зам.-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация

11:40 | 09.04.22 г.

Няма как една държава да счита, че ще бъде лидер в което и да е производство, когато някой друг има контрол върху веригите на доставки. Това каза Йонко Чуклев, зам.-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира усилията на САЩ и други държави да намалят зависимостта си от външни доставки на ключови метали и да насърчат местното производство на батерии за електромобили.

По думите му с новия си акт за насърчаване на добивите на метали за EV батерии ще се стимулира производството на никел, кобалт, манган, литий, графит. Основното им приложение е за производство на батерии за електрически превозни средства и за съхранение на електроенергия. Миналата година и САЩ, и Европа осъзнаха, че при полупроводниците има твърде голяма зависимост на доставките, която е неразривно свързана с Китай; същата картина се очертава и при електромобилите, каза Чуклев.

САЩ последни се включват с държавни стимули в това състезание, защото подобни действия Китай започна още през 2015 година, като в плана "Произведено в Китай 2025 година", в един от стълбовете, бяха посочени именно батериите за електромобили, обясни гостът.

"Китай представи цялостна стратегия за изграждане на верига на доставки - от мината, рафинерията, през производството на катоди, производството на всякакви изотопи, които са нужни за производството до напълно завършен продукт. Европа през 2017 година се включи със своя алианс за батериите“, коментира Чуклев.

Контролът на Китай върху преработката на метали, едно основно звено, е голям. И ЕС и САЩ много закъсняха и тепърва ще видим дали могат да си върнат поне някакъв контрол, подчерта експертът. По думите му държавните фондове за развитие на сектора са със символичен размер и стимулите по-скоро целят да дадат сигнал на пазара, че той е приоритетен. Разчита се на частната инициатива, като желанието е този символичен ход да бъде катализатор, но "ще очакваме и други стимули, защото тези не стигат като абсолютен и номинален размер", посочи той.

Цялото лидерство на Китай във веригите на доставка направи невъзможно една компания, която има интерес в сферата, да не присъства там, казва Чуклев. Сега, с тези стимули и с тези, които тепърва ще бъдат направени, ще видим ръст в добивните компании, който отчасти вече се наблюдава, както за добив на т.нар. редкоземни минерали до литиеви компании. Те ще бъдат актуални, прогнозира събеседникът. 

"Най-вероятно в един период от три до пет години, освен ако няма активни протести от екоорганизации, ще видим все по-голяма част от веригите на доставки да се пренасят в САЩ, защото от една страна стимулите ще бъдат катализатор, а от друга страна - увеличеното търсене", смята гостът.

Цялото интервю може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още