fallback

Koe e най-голямото предизвикателство пред българската индустрия?

Необходимо е преосмисляне на всички енергийни потоци, твърди Константин Стаменов

21:00 | 09.03.22 г. 5

Най-голямото предизвикателство пред българската индустрия е да се овладее паниката на енергийните пазари, която повишава цените на електроенергията и природния газ. В момента няма недостиг и няма български компании, които са ограничили или спрели дейността си. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и директор „Стратегическо планиране и инвестиции” в „Стомана Индъстри”. 

"Очакванията са за високи цени до края на 2030 г. Ще имаме "Зелена сделка" - трябва да се инвестира разумно във възможно най-евтини източници за осигуряване на независими енергийни източници", каза гостът. Зелената сделка на ЕС ще се модифицира заради осъзнаването, че трябва да се намали зависимостта от руски природен газ, добави Стаменов. В нея ще остане ядрената енергия, ВЕИ, хидро енергия, включително и въглищната, уточни той.

Според госта обявеният план на ЕК за по-бързо намаляване на енергийната зависимост от Русия означава преосмисляне на всички енергийни потоци. Производството на електроенергия в България не зависи толкова много от доставки на природен газ, но трябва да се преосмисли концепцията за местен добив и баланса на енергийните мощности, каза още Стаменов.

В коментар за заплахата на Русия да спре газовите доставки за Европа, Стаменов уточни, че в нея се говори за "Северен поток 1", по който България не получава газ. Ако спрат доставките, ще остане газът от Чирен, от Азербайджан през Гърция, евентуални количества от Румъния и Турция.

Целия коментар може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още