fallback

Какво се крие зад решението на Путин?

Русия няма голям интерес да започне масирана война срещу Украйна, твърди експерт

23:26 | 22.02.22 г. 7

Решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на Донецк и Луганск означава, че на картата се появяват две нови държави – в момента виждаме, че и други страни по света ще последват примера на Русия. Това коментира прeд Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Александър Сивилов, преподавател и координатор на Via Evrasia. 

По думите му големият въпрос е дали Китай ще признае тези две републики, защото тогава ситуацията ще бъде коренно различна. В същото време това, което най-много ни засяга като европейци, е отношението на Турция. 

„Това е един съвсем нов щрих в конфликта в Украйна, защото ако се стигне до военно противопоставяне, украинските въоръжени сили ще се сблъскат с руската армия. Появиха се още тази сутрин информации, че около Донецк са забелязани танкови колони, които са вероятно част от навлизащите на територията на Донецката и Луганската република руски войски. Ситуацията там става много по-сложна“, обясни гостът.

По думите му Русия има много малко интереси да започне масирана война срещу Украйна. „Руското правителство напълно прехвърли топката в ръцете на Володимир Зеленски и на украинските власти, които трябва да решат дали ще се опитат по силов начин да възстановят териториалната цялост на Украйна. Нашата позиция е много разумна за това, че трябва да се използват дипломатически средства за решаване на подобен тип конфликти. България през последните няколко месеца демонстрира по-активно отношение към конфликта и заема много ясно проукраинска позиция“, каза още Сивилов.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още