fallback

Как ще реагира пазарът на повишаване на лихвения процент?

Европа избърза със зелената сделка, заяви Кристиян Фезелов

16:37 | 09.01.22 г.

Възходящият тренд на пазарите все още не е пречупен, въпреки по-слабия старт на годината. Не се очакват големи сътресения на валутните пазари или при петрола в следващите няколко месеца. Както при акциите, така и при криптовалутите тече процес на осребряване на печалбите от страна на големите играчи. Това коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в "Капман Асет Мениджмънт", в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Dow Jones направи корекция поради публикуването на протоколите от заседанието на Федералния резерв от декември, което твърдо и ясно показа, че тази година ще има три увеличения на лихвения процент... Въпросът е кога ще бъдат", коментира той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Притесненията на пазарите идват от очакванията за затягане на паричната политика и изтеглянето на ликвидност.

Очакванията на инвеститорите са лихвеният процент да бъде повишен с 25 базисни точки на срещата на Фед на 22 януари.

"С първото повишаване на лихвения процент ще има корекция на капиталовите пазари с минимум от 10%", прогнозира анализаторът.

Нормално е инвеститорите да се възползват и да приберат печалбите чрез разпродажба на акции, "след това трендът ще продължи пак в същата посока", смята Фезелов.

"Европа избърза със зелената сделка", каза още Фезелов. Той отчете като сериозен проблем липсата на широко разпространени начини за съхранение на енергия и недостатъчната инфраструктура за електрически автомобили, което води до сериозно поскъпване на вторичния пазар за употребявани коли.

Целия коментар вижте тук.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още