fallback

Как се отразиха на световната икономика монетарните стимули?

Рисковете от балони на активи вече се реализираха, твърди проф. Красимир Петров

23:13 | 12.11.21 г.

С монетарните стимули правителствата не само съживиха свилата се с 25-30% световна икономика по време на пандемията, но и обезцениха колосалните натрупани дългове в различните страни. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Красимир Петров, доктор на икономическите науки от Ohio State University.

Според него до 10 г. ще се натрупа до 200-300% кумулативна световна инфлация, която ще устройва и САЩ и Китай, а финансова криза, породена от балоните при почти всички активи, може да предизвика банкрути на държави като Турция.

"Рисковете от балони на активи вече се реализираха. Пазарът на акции в САЩ е отдавна балонизиран, пазарът на облигации е на най-високо ниво, откакто е създаден, жилищата в САЩ и цяла Европа също са балонизирани. Вече живеем в балони - сега остава да преживеем риска от гърмежа на балоните“, каза гостът. 

Според него в тази ситуация държавите ще напечатат още повече пари, за да предотвратят фалитите на банките, което пък от своя страна ще подклажда и захранва още повече инфлацията.

„Може да банкрутират цели държави като Турция, която има над 400 млрд. долара външни дългове в чужда валута. Европа и САЩ също са поели от инфлационната политика на Турция“, предупреди Петров и напомни за случилите се по подобен начин дългови кризи в Гърция, Аржентина и Бразилия. Българска народна банка отчита увеличение на паричната маса с около 20 млрд. лева за последните 20 месеца и това е маслото, което наливаме в инфлационния огън, каза Петров.

"Държавата има огромни дефицити, които се покриват основно и само с кредити - външни и вътрешни. Нетният резултат е увеличение на кредитната маса", добави гостът.

По думите му България води агресивна инфлационна кредитна политика в комбинация с агресивна фискална политика, които няма изгледи да бъдат укротени, освен ако не се появят външни фактори като повишаване на лихвите от големите централни банки или спукване на жилищния балон в Китай, който да повлече световната икономика.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още