fallback

Димитър Георгиев: Дивидентите не са основният фактор за инвеститорите на БФБ

Ниските оценки на българските компании на фона на голямата ликвидност и ниските лихвени проценти на банките привличат инвеститорите

18:43 | 26.08.21 г. 1

Дивидентите растат както на световно ниво, така и при компаниите на Българската фондова борса. В България те не са основният фактор, който движи пазарите, тъй като инвеститорите виждат, че има няколко много добри подценени компании и влагат средства в тях. Това заяви Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Тази година няколко компании на БФБ раздават рекордно висок дивидент - "Спиди", "Телелинк Бизнес Сървисис", компaнии, свързани със земеделския сектор. Предстои да видим компаниите от групата "Софарма" и "Стара планина", коментира той.

По думите му традиционно ниските оценки на българските компании на фона на голямата ликвидност и ниските лихвени проценти на банките имат голяма притегателна сила за инвеститорите. Тези фактори, заедно с добрия мениджмънт, са довели до "ръст от 100% - 200% на някои акции за по-малко от година.

"По-агресивните инвеститори на нашия пазар вече не чакат дивиденти, а по-скоро инвестират в подценени компании. Печалба от 100% е много по-приятна от дивиденти. Дори компаниите от земеделския сектор, освен високи дивиденти, зарадваха инвеститорите с двуцифрен ръст на цените. Партито продължава."

Доверието в БФБ, особено от страна на индивидуалните инвеститори, е на най-високо ниво от последните десет години, каза още Георгиев.

"Все повече най-важният фактор на нашия пазар са група от няколкостотин ритейл инвеститори, които активно следят пазара, и още няколко хиляди по-пасивни. Това никога не е било така - в миналото ключови бяха пенсионни фондове, взаимни фондове, чуждестранни инвеститори", поясни той. 

Ежедневно виждаме нови средства, които навлизат на пазара, допълни Георгиев.

Целия разговор можете да гледате във видеото в сайта на Bloomberg TV Bulgaria .

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още