fallback

Анализатор: Великобритания не е сама на световната търговска сцена

Факторът, който остава пренебрегнат в отношения между Лондон и Брюксел оттук нататък, е бъдещото отшумяване на пандемията, смята Наийм Аслам

18:41 | 22.12.20 г.

Глобалните пазари са много добре запознати с миналото на Великобритания и макар лекия песимизъм все още са на мнение, че страната ще преодолее препятствията след 31 декември. Това коментира Наийм Аслам, главен пазарен анализатор на AvaTrade в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Ако погледнем валутната двойка паунд-долар през 2016 г. и равнището, на което се търгуваше британската валута тогава - 1,10 към долара и равнището, на което се търгува в момента - двете стойности са несъпоставими", смята Аслам.

"Дори сега, като добавим към цялата картина Covid и вероятността за Brexit без сделка, паундът се държи стабилно спрямо еврото", коментира той.

Главният пазарен анализатор в AvaTrade прогнозира, че при наличието на търговско споразумение между двете страни на Ламанша британската лира може да стигне до приблизително 1,40 долара. Но факторът, който според него остава пренебрегнат в отношения между Лондон и Брюксел оттук нататък, е бъдещото отшумяване на пандемията.

"Сегашното решение на Франция и другите страни членки на ЕС да затворят границите си поради новата мутация на Covid е симулация на това какво би се случило с търговията след преходния период. Но този показ на политически разногласия ще бъде краткосрочен, тъй като не е в ничий интерес търговията дълго време и до такава степен да бъде нарушена. Да, ще има недостиг на продукти, но това ще продължи само в рамките на първото тримесечие", смята анализаторът.

По думите на госта, каквато и да бъде развръзката на Brexit, Великобритания далеч не е сама на глобалната търговска сцена, като се вземат предвид споразуменията ú с Япония и Канада.

"Дори и при най-лошия сценарий и отношения съгласно правилата на СТО това не изключва бъдещото постигане на отделни и частични споразумения с някои държави", смята той. 

"Британският бизнес във всичките му разновидности, както и институциите на Острова, са на мнение, че споразумение ще бъде сключено в последния момент", сподели главният пазарен анализатор в AvaTrade.

Наийм Аслам засегна и темата за американския долар, като главният пазарен анализатор в AvaTrade коментира, че най-вече политиката на Фед може да подкрепи американската валута и по-специално програмите на централната банка за изкупуване на активи.

Цялото видео може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още