fallback

Кои фактори ще влияят най-силно на пазарите през 2020 г.?

Ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент на САЩ, ще се заеме с Европа, прогнозира анализаторът Преслав Райков

08:52 | 28.12.19 г. 2

Търговската и монетарната политика, както и пазарът на петрол, ще повлияят най-силно пазарите през 2020 г. Това прогнозира пазарният анализатор Преслав Райков в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"Проблемите в търговията са базирани на голям дисбаланс в Световната търговска организация. Германия има най-големия търговски дефицит със САЩ. Ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент на САЩ, ще пристъпи към Европа, след като досега тя бе пожалена от търговските войни", прогнозира Райков.

"Глобалната "теория на игрите" доведе до това всеки да пренастрои икономиката си, за да влезе в равновесие предвид промяната на матрицата. Предстои да се адресират дисбалансите в търговията и геополитиката", допълни той.

Преслав Райков посочи, че трябва да наблюдаваме търговските отношения между САЩ и Китай. „Потвърди се първа фаза от търговското споразумение. Това даде краткосрочен тласък на пазарите, но нищо повече. Регистрираха се добри данни - ръстове от около 2,5-3%. Годината бе много добра за всички пазари, както и за златото, петрола и дори за облигациите", каза анализаторът.

Понижението на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ задвижи пазара на облигации, посочи още Райков.

Райков отбеляза липсата на ключови IPO-та. "Това на Saudi Aramco беше и успешно, и голям провал. Всеки икономически цикъл има своя еднорог, за голяма част от тези компании времето отмина", коментира още той.

Що се отнася до криптовалутите, според него биткойнът се представя добре, макар и с висока волатилност. Блокчейн технологията се оказа фундаментална и се имплементира и в други индустрии – например търговията с петрол, в банки, но по думите му не е решение на всички проблеми.

Според финансовия анализатор въвеждането на дигитално евро при текущата монетарна система, която е малко или много изхабена, може да избегне кризата от срутваща се стара система. Той обаче допълни, че това не е резонно решение в близко бъдеще. "Новата нормалност" на ниските и отрицателни лихви генерира търсене на финансови активи. Този безплатен ресурс обаче ще започне да изкривява икономиката, достигайки долния праг, където всяко следващо понижение ще създава допълнителен дисбаланс", посочи той.

Целия разговор с Преслав Райков можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:22 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още