Медиите малко преекспонират проблема със заразата Африканска чума по свинете. България произвежда само около 40% от това, което консумираме. Тоест, за нас е по-важно какво се случва в Европейския съюз, коментира Васил Стойчев от Центъра за икономически анализи на селското стопанство в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.
Той добави, че около 1/6 от популацията на свинете в България е засегната от африканската чума, което води до 19% поскъпване на месото за месец юни спрямо година по-рано.
„Цената на свинското месо към юни се е качила до около 3,80 лв. на кланечно тегло, което е с около 19% повече спрямо същия период на миналата година. Очакваме, че ще продължи да се покачва, но основната разлика е, че има заболяване и в Китай - най-големият производител, където се отглеждат почти половината от прасетата в света“, обясни Стойчев.
България внася повече от половината от свинското месо на пазара, което означава, че у нас се разчита основно на големите европейски производители за набавянето на продукта, коментира още той.
Възстановяването в последствие на производството едва ли ще е проблем, а по-скоро е под въпрос дали фермите в страната ще превъзмогнат кризата, казва още анализаторът. Обезщетение със сигурност ще има за потърпевшите, но не е сигурно дали то ще е достатъчно, коментира още гостът.
Вижте повече във видеото.