fallback

За Турция НАТО остава без алтернатива

Конфликтът на Анкара с Вашингтон датира още от опита за преврат през 2016 г., твърди дипломатът Димитър Гърдев

21:50 | 30.07.19 г. 4

Решението на Турция да се сдобие с руската отбранителна система С-400 е чисто икономическо и по никакъв начин не означава, че президентът Реджеп Тайип Ердоган възнамерява да търси излизане от НАТО. Това мнение изрази дипломатът и международен анализатор Димитър Гърдев в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Посланието на президента Ердоган е, че Турция поставя на първо място гарантирането на своята сигурност“.

Сделката все пак е наполовина успех за Анкара, туй като страната се надяваше да получи пълен достъп до руските технологии. От Москва обявиха, че няма да предоставят съответните данни за ракетната система, тъй като това би дискредитирало функционалността на С-400.

„Турция в никакъв случай не би си позволила да влезе в конфликт с НАТО и сигналите са, че страната няма никакво намерение да напуска пакта“, каза Гърдев.

Той поясни, че конфликтът със САЩ датира още от опита за преврат през 2016 г., когато Фехтула Гюлен потърси и получи убежище в Пенсилвания. И все пак страната остава един от основните партньори за Турция във всяко едно отношение, коментира дипломатът.

Какво прави членството в НАТО толкова ценно за Анкара и каква страна заема Европейският съюз в препирнята може да научите от видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още