fallback

Ще завлече ли още надолу икономиката на Венецуела Николас Мадуро

Заради неефективния режим намаля износът на петрол от латиноамериканската страна, посочи журналистът Момчил Инджов

13:03 | 30.05.19 г. 7

Икономиката на Венецуела се е свила 19,2% през първите десет месеца на 2018 г., частното потребление спада рязко, инфлацията се повиша. От 2013 до 2018 г. икономиката се свива с 47,6%. Износът на петрол е намалял. Режимът е притиснат в ъгъла и не може да мълчи, но сега ще последват обвинения към американците, опозицията. Когато едно управление е неефективно, то само е виновно. Това твърди Момчил Инджов, кореспондент на Club Z в Брюксел, в предаването "Бизнес старт" на Вloomberg TV Bulgaria.

"Още по време на Уго Чавес бе ликвидирана независимостта на централната банка на Венецуела. Сега тя е изцяло подчинена на управниците“, констатира Момчил Инджов. Той напомни, че редица петролни компании напуснаха Венецуела, след като бяха прекратени концесии, като при излизането си от страната отнесоха и своето ноу-хау.

"Икономическото възстановяване на Венецуела следва да премине през оставка на президента и приток на чуждестранни инвестиции. Преговорите между опозиция и власт могат да стигнат до консенсус, ако сред управляващите се появят по-решителни хора и свалят своя президент, прогнозира журналистът. Анализът му показва, че Николас Мадуро е неотстъпчив и докато опозицията настоява за предсрочни президентски избори, Мадуро предлага предсрочни парламентарни избори. „Той няма полезен ход“, убеден е Момчил Инджов.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още