Всяка година у нас се увеличават площите, засети с шафран, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти.
„Интересът е огромен“, коментира производителят. По думите му в последно време ОАЕ проявяват интерес към отглеждане на шафран в България, а представители на българската асоциация са посетили Иран през ноември.
Най-големите производители на скъпата подправка освен Иран са Испания, Италия и Гърция. България е вече на пето място с над 5 хил. дка площи, а асоциацията има над 6 хил. членове.
„Ние искаме да отглеждаме биологичен шафран“, допълва производителят. Цената на събрания шафран е 10 хил. лв. за килограм. Но по-качественият стига до 10 хил. – 20 хил. евро. „Ние сме с най-доброто качество в световен план“, твърди Хасан Тахиров.
Засега за това производство не се дават субсидии.