fallback

Проф. Анна Кръстева: Срещата на Тръмп и Юнкер ще бъде неравностойна битка

Двамата не се харесват взаимно и са на два различни полюса, заяви политологът

10:51 | 25.07.18 г.

Срещата между председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон ще бъде една неравностойна битка. Нагласите на двамата са изключително различни. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria политологът проф. Анна Кръстева. 

За Тръмп това е част от търговската война, която той води с убеждението си, че търговските войни са лесни, лесно се започват и лесно се печелят. Председателят на ЕК обаче отива с абсолютно обратната нагласа - да се търси примирие, споразумение, което не е никак вероятно да се намери, заяви политологът.

Тя даде пример със заплахата за обмитяване на колите с 25%, което според регламент на САЩ от времето на Студената война се прилага в случаите, когато е застрашена националната сигурност. Анна Кръстева каза още, че Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер не се харесват взаимно и са на два различни полюса.

Според нея те са носители на два различни подхода, защото са представители на два различни свята, два вида глобален ред.

„Юнкер отива с една по-компромисна позиция. Той представя света такъв, какъвто очаквахме, че ще е след Студената война. Където мултилатерализмът, преговорите, разбирателството и постигането на консенсус са формата на съществуване. Тръмп е по-скоро автор на един нов глобален ред, който е изключително екстремен, конфронтационен, който работи с термините на войната с лекота“, изтъкна тя.

Като друга фундаментална разлика тя посочи, че за Юнкер на първо място е политиката, а на второ икономиката.

Според нея американският президент е обърнал света и гради нов глобален ред с три основни стълба – търговията, мегалидерството и постдемокрацията, която отслабва институциите.

„Една от основните теми ще бъде глобата за Google. Когато ЕС прилага собственото си законодателство, това не е отговор на мерките, а просто те не спазват европейското антимонополно законодателство. Юнкер влиза в една наистина изключително неравна битка“, заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още