Когато даден продукт не върви добре на пазара, се правят промени. Не можем да допуснем, че хората на различните пазари са еднакви, за да търсим еднакво качество. Това заяви проф. Пламен Моллов, бивш изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
Той напомни, че в българското общество се натрупа напрежение около т.нар. двоен стандарт при храните, предлагани в България и в Европа.
Моллов коментира проучването, което установи, че има двоен стандарт при предлаганите храни на българския и на европейския пазар. Изследването показа, че има разминаване в качеството на някои предлагани продукти, които се продават в България и в други страни от ЕС.
По думите на Моллов тази тревога малко спекулативно се насочва в определена посока, която е грешна.
"Прави чест на омбудсмана на България, че организира среща, на която чу тревогите на хората, свързани с нещо, което ги касае ежедневно – храните. Мая Манолова организира форум, на който се опита да привлече вниманието на институциите, но институциите демонстрират безсилие с това, което правят", смята Пламен Моллов.
Според него докладът, който беше публикуван на страницата на Министерството на земеделието и храните, е поредно изследване, което се опитва да намери определени разлики, като в него има една единствена таблица, като в тази таблица има очевидни грешки.
"Ние се чувстваме втора ръка потребители, дискриминирани, ако трябва да цитирам медиите. Естественият пазарен закон е създал условия за наличието на различни продукти с различно качествено равнище. Когато качеството е различно не значи, че то е по-лошо", обясни професорът. "Нормално е на пазара да има продукти с различни качествени характеристики. Всяка компания, предоставяща определен продукт на пазар, прави маркетингови проучвания.”
Имаме ли повод да се притесняваме от данните изнесени от министерството и да се чувстваме подтиснати и дискриминирани? Има ли грешки, които се считат за недопустими в подобни документи и превръща ли се документът в "порочен", когато се допускат подобни пропуски?
Повече вижте във видеото!