fallback

Какви са предимствата на фермерските пазари?

Демонстрации на фестивали, събори и директно във фермата променя потребителската култура, смята Тенчо Христов

10:51 | 23.08.17 г.

Инициативата за фермерските пазари са важни, както за производителите, така и за потребителите, защото потребителят има шанс да се срещне лично с производителя и да разбере точно къде и как се произвежда фермерската продукция. Идеята е земеделските производители да предложат продукцията си така, че тя да бъде оценена.

Това каза Тенчо Христов от фондация "Биоселена" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. "Така се бяга от практиката в супермаркетите, където виждаш нещо на някакво етикетче, приемаме, че продуктът е добър и го купуваме", поясни той.

Христов разкри, че през последните пет години от фондацията са работили по проект, в който показват на фермерите, че имат възможност да преработят част от своята продукция, за да я предложат навсякъде, където е възможно - фермерски фестивали, събори, директно във фермата.

“От една страна те представят на пазара един натурален продукт, а от друга страна им се отдава да спечелят справедлива цена. По този начин те ще са доволни от своята работа на село, ще останат там, ще отглеждат животни и ще поддържат местния пейзаж", прогнозира Тенчо Христов.

По думите му от 270 продукта, които присъстват на фермерските пазари, организирани от Фондация "Биоселена", близо половината са от биопроизводители, като за тях е доказан произходът.

“Всичко е реално и лоялно. Всички участници на този пазар са проверени и регистрирани в Българската агенция за безопасност на на храните, следени и контролирани са, и тогава излизат на пазара", коментира биопроизводителят.

Тенчо Христов напомни, че по време на фермерските пазари производителите имат възможност да правят демонстрации и по някакъв начин това променя потребителската култура. Той изброи градовете, където се провеждат фермерски пазари освен традиционния в София до земеделското министерство.

„Провеждаме успешно фермерски фестивали в Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Добрич, и те стават все по-популярни. Потребителите се интересуват не само от храната като вид, но и как и къде е производена“, посочи той.

Много от фермерите, които представят своята продукция на „Фестивала на фермерските храни“, са включени в проект „Балканът и хората“, финансиран от българо-швейцарска програма за сътрудничество. Идеята на проекта, който се реализира от няколко години, е бил с екологична насоченост – фермерът да произведе продукт, от който да остане доволен и това да го мотивира да остане на село и да поддържа местната околна среда.

Защо потребителите се интересуват как се отразява селскостопанското производство на околната среда? Проследими ли са селскостопанските продукти на традиционните зеленчукови пазари?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още