fallback

Н. Шуманов: Шистовите производители в САЩ създадоха нова ситуация на петролните пазари

Представянето на петрола през първото полугодие беше изключително волатилно, каза дилърът от BenchMark Finance в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria

08:39 | 07.08.17 г. 7
Автор - снимка
Създател

Американските шистови производители - с големите си обеми, множеството независими производителки, краткия си цикъл на развитие, възможността да намалят бързо разходите си за производство, създадоха нова ситуация на пазара, която противодейства на съкращенията в добива от страна на ОПЕК. Това коментира Николай Шуманов, дилър в BenchMark Finance, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Това американско производство на шистов петрол и възходът на други производители като Бразилия и Мексико, които се борят за пазарен дял, дават различни опции и оказват натиск върху решението на ОПЕК. Може в бъдеще да видим или продължаване на това споразумение, а защо не и още намаляване на производството на страните, които са включени в него“, допълва той.

Шуманов оценява представянето на петрола през първото полугодие като изключително волатилно.Особено второто тримесечие се оказа изключително предизвикателство за петрола, след като технологичните разработки в САЩ и намаленото напрежение в Нигерия и Либия спомогнаха за заздравяване на световното производство“, обяснява той.

Това помогна да се компенсират съкращенията в добивите на други държави в ОПЕК и в Русия, като по този начин се възпрепятства възстановяването на баланса на търсенето и предлагането на пазара. Заради тази възобновена неустойчивост през юни цените на американския лек суров петрол и сорта Брент се понижиха под 50 долара, като обезсмислиха всички печалби, отчетени след миналогодишното решение на картела“, обяснява Шуманов.

По думите му през последно време според трейдърите най-голяма подкрепа на цените оказва затягащия се пазар в САЩ. „През юли например нефтените платформи се увеличиха с едва 10, което е най-малкият брой от средата на 2016 г.“, отбеляза експертът.

Шуманов допуска, че цената на петрола може да достигне до около 53 долара за барел до края на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още