fallback

Лекари настояват за отчетност на надзора на НЗОК

И тази година бюджетът за здраве не е съобразен с реалните потребности за лечение, коментира зам.-председателят на Българския лекарски съюз

10:12 | 05.07.17 г.

Законодателят трябва да върви в посока промяна на правилата за отчетност на надзора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това коментира зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Галинка Павлова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя припомни, че управителят на НЗОК се избира от Народното събрание и той е отговорен пред народните избраници. В същото време Надзорният съвет на Здравната каса не се избира от парламента - там се определят квоти, които нямат ангажимент да се отчитат пред някого. 

Днес парламенът ще разгледа оставката на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, която бе подадена миналата седмица. По думите на Павлова новият управител на здравния фонд трябва да е лекар и мениджър, който да управлява ефективно парите от здравни вноски.

Основният проблем на здравната система е недофинансирането, коментира още Павлова. Има разминаване между обема на дейностите, които се извършават и парите за тях. Вярно е, че парите на Касата се увеличават всяка година, но и доплащането от страна на пациента е най-високото в ЕС – пациентът у нас доплаща над 50 на сто от лечението си. Навсякъде по света хората доплащат не повече от 30-35 на сто, каза тя.

И тази година бюджетът за здраве не е съобразен с реалните потребности за лечение, коментира зам.-председателят на Българския лекарски съюз.

По думите й разпределението на бюджета на НЗОК е неправилно - голямата част се насочва за болнична помощ. Сумите, които се отделят за лекарства, вече са изравнени и дори вървят повече от тези, които са за медицински дейности и за болнично лечение, допълни тя.

Лекарското съсловие продължава днес със символични протести в цялата страна срещу насилието срещу медиците.

В ход е национална кампания – мирен поход срещу посегателството срещу медицинското съсловие и срещу насилието. Целта на кампанията е да покаже лекарите в друга светлина и да върне доверието на хората, обясни Павлова в контекста на започналите вчера протести след последния акт на насилие срещу медик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още