fallback

България изостава на глобалната иновационна карта, твърди експерт

Резултатите на страната се дължат най-вече на растежа, основан на макроикономическа стабилност, посочи проф. Теодора Георгиева

10:24 | 03.07.17 г.

В сферата на иновациите България не се развива в положителна посока. Растежът у нас се дължи на фактори като макроикономическа стабилност, а не на иновациите. Това каза в предаването Invest/Or на Bloomberg TV Bulgaria председателят на експертния съвет по иновации във Фондацията по приложни изследвания и комуникации проф. Теодора Георгиева.

В т.нар. „Европейско иновационно табло“ страната ни остава на предпоследно място, като след нас е Румъния.

Картината за страната ни обаче изглежда доста по-положителна в други доклади и изследвания.

„Един от тези доклади е посветен на глобалната конкурентоспособност. Там в групата на 138 държави България прави напредък от четири позиции, като се придвижва до 50-то място. По тази методология шест страни-членки на ЕС остават след нас“, посочи проф. Георгиева.

Този доклад измерва три основни групи показатели – базова среда и условия за растеж, на второ място растеж, основан на ефективност, и на трето – растеж, основан на иновации и развитие на бизнеса.

Резултатите на България се дължат най-вече на растежа, основан на ефективността – макроикономическа стабилност, стабилност на финансовите и трудовите пазари. Но все още страната ни не успява да се придвижи по-напред в класацията, каквото е положението с всички останали страни от ЕС, които са или в категорията на държавите, чиито растеж се дължи на иновациите, или се доближават до тази категория, обобщи проф. Георгиева.

„В Глобалния иновационен индекс също имаме лек напредък – от 38-ма на 36-та позиция“, допълни гостът в студиото.

Резултатите от трите изследвания, не само в Европа, а и в световен план, всъщност са за най-богатите държави. В тази връзка България е едно добро изключение в Глобалния иновационен индекс. Страната попада в групата на страните със среден до висок доход на глава от населението. В рамките на тази група показваме най-добри показатели след Китай, посочи проф. Георгиева.

Още вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още