fallback

Болтаджиев: Здравната система се нуждае от дерегулация и конкуренция

Българската здравна система е свръхадминистрирана и излишно оскъпена, каза председателят на Националното сдружение на частните болници

09:38 | 10.05.17 г.

Здравната система се нуждае от дерегулация, намаляване на административния натиск и стимулиране на конкуренцията. Това каза д-р Николай Болтаджиев, председател на УС на Националното сдружение на частните болници, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Трябва да се върви повече към създаване на фиксирани условия, вместо да има ежедневно сменяне на нормативната база, защото системата се нуждае от свободна и честна конкуренция, категоричен е той.

Финансова стабилност в момента няма, подчерта гостът. За нея само се говори и то от години и се гони чрез лимити и погрешна политика.

“Българската здравна система е свръхадминистрирана и излишно оскъпена. А точно свободната конкуренция в системата може да понижи цените и да повиши качеството”, посочи д-р Николай Болтаджиев.

Мястото на държавата е в профилактиката, а лечението и как се извършва е медицинското изкуство, което трябва да се стимулира. В момента посоката е обърната и лекарите лекуват хартии и документи, подчерта още гостът.

Не на последно място усилията трябва да се насочат към общественото здраве, "защото от години всеки министър брои болници, пациенти, легла, а това не е негова работа", каза още д-р Болтаджиев.

“Здравната политика е насочена към общественото здраве - към профилактика, към всички дейности с неделим ефект, които касаят всички граждани. Лечението на всички граждани е стопанска дейност, която се подчинява на съвсем други закономерности. Колкото повече се администрира, толкова по-лошо за нея”, каза той.

Още вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:54 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още