IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Премахването на валутния борд би било огромна грешка

Никой не знае какво ще се случи с еврозоната оттук нататък, предупреждава икономистът

08:54 | 06.03.17 г. 66
<p>
	Проф. Стив Ханке. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Проф. Стив Ханке. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Премахването на валутния борд би било загуба на време и огромна грешка. Валутният борд дава на България голям престиж, защото е единствената сфера на действие на правителството, която не е опорочена. Това коментира икономистът проф. Стив Ханке, известен като "бащата" на българския валутен борд, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му суверенитетът на България се поддържа от валутния борд. Ако той бъде премахнат, това означава, че

България се отказва от своя паричен суверенитет, което е погрешният път, по който може поеме страната, на фона на настоящата политическа обстановка, смята икономистът. 

"Вие не сте член на някой клуб и ако не ви харесва валутата, за която сте вързани, можете да я смените", поясни той.

По думите му никой не знае какво ще се случи с еврозоната оттук нататък, особено предвид задаващите се избори във Франция. "Възможно е да станем свидетели на още вълнения, подобни на Brexit", предупреди проф. Ханке.

Той обясни още, че валутният борд, най-просто казано, позволява на някой да емитира собствена валута, която в действителност е клонинг на някоя  друга валута, т.нар. котва. „През 1997 г. валутата котва за България беше германската марка, а левът беше клонинг на марката. Разбира се, след това еврото пое ролята на валута котва и сега левът е клонинг на еврото", коментира Ханке.

"Ключовото е, че валутният борд води до много по-строга фискална дисциплина, тъй като в системата на валутен борд финансовите власти в страната не могат да водят самостоятелната парична политика на една централна банка“, добави Ханке.

Той допълни, че в следствие на тази система през 1997 г. беше „убита“ хиперинфлацията. Освен това, независимо през какво премина България - дали кризата с руската рубла през 1998 г., или кризата от 2009 г., системата показа устойчивост.

Що се отнася до представянето във фискален план, България има едни от най-добрите показатели в Европа в това отношение от 1999 г. насам. За този период страната прехвърли границата от 3% дефицит от БВП само три пъти. Не са много държавите, които са го направили, и в общи линии тези, които са успели, са във валутен борд, добави икономистът.

Вижте целия разговор с проф. Стив Ханке във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

28
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Хахаха... На некои им изтъняха дюшеците, дето натрупаха през 1997-98 и пак им се приискаха Валпургиеви нощи... хихи... Гледайте кой цвили, че му пречи валутния борд и пак обяснявайте за Жан Виденов... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 8
data
преди 7 години
Страните във ВБ са в перманентна дефлация и икономическият им ръст в подтиснат и това е известно статистически доста отдавна . Не съм против борда , а и той изигра наистина положителна роля .НО не бива да си затваряме очите пред това което се случи след въвеждането му - реално ние изоставаме от Румъния както по темп така и размер на БВП и това е видим факт . Също видим факт е че малкия бизнес не може да работи в дефлационна среда . Освен това има засилен поток на изтичане на кадри през тоя период който не се наблюдава с подобна острота в Румъния . За мен е важен дебата по темата , а не да си зариваме главата в пясъка за проблемите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 1
doba
преди 7 години
И какво ще промени падането на борда ?Възможността да печатаме безброй необезпечени левчета и отключване на инфлацията ли ???...Та нали само новината за това ще разклати доверието в паричната ни система.Вън и вътре в БГ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 5
data
преди 7 години
Сомалия не е подходящ пример . А разликата е точно от борда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 7 години
то не е заради борда :) щото и със сомалия разликата ни се увеличава, а те не са с борд :):) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 7 години
Абе фен съм на валутният борд по принцип , ама и разликата ни с Румъния все повече се увеличава , а около 2000 г бяхме на едно ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
Митко Хитов: Присъединяване към еврозоната е смърт за България.https://***.youtube.com/watch?v=WO_nID9kzB0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 22 rate down comment 2
khao
преди 7 години
три важни неща има които НЕ трябва да се случват идните месеци, ако може никога.1. борда да падне2. да се промени плоския данък3 бсп да дойде на валст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
България не е Гърция - Така е. Всеки народ сам си кове съдбата (клише, но вярно) за удоволствие или Неудоволстве на другите. Всеки си е извоювал (някак си) позициите на които е. И лесни неща няма. Лесните неща вече са направени. Останали са трудните за правене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 7 години
Не говорим толкова да приемаме ли верото точно сега, говорим че не трябва да пипаме борда. Това е 101 % кражба, далавераджиите в парламента са крадлива клика до един. Там са по случайност защото матрияла е безпросветен матриял и скоро пак ще го щипят попарен като петел. Няма да станем по-богати, въпроса е да не обеднеем до шушка за една нощ. А това ще стане, кликата подготвя терена. Дано има ринене с лопати през април. Така си мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още