Инициативата “Хляб за живот” от лична мисия се превърна в бизнес. Стартъпът е финалист на конкурса Rinker's Challenge #3, каза пред Bloomberg TV Bulgaria създателката на здравословния хляб Ваня Гошева.
Стартиращата компания произвежда около 100 хляба на ден, а основните клиенти са предимно жителите на Банкя и детските градини.
Започнала бизнеса заради диета на големия си син, Гошева твърди, че произвежданият от нея хляб е с уникални качества.
Тя смята, че дрождите в маята на хляба не са толкова полезни за храносмилателната система, за разлика от хляба с квас.
„Технологията не предполага производство в големи бройки, но във Франция и Америка се произвежда такъв хляб в заводски количества“, обясни тя.
Хлябът с квас много трудно може да мухляса, но дори изсъхнал е полезен, твърди производителят.
Тя напомни, че цената на хляба с ферментация е по-висока от тази на индустриалния хляб заради неговото съдържание, но в частните детски градини има търсене на качествена храна.
“Работното помещение към момента позволява производството на максимум 300 хляба на ден, но важно за нас е да поддържаме качеството. Произвеждаме 14 вида хляб и един ден през седмицата печем козунак с ферментация", каза създателката на “Хляб за живот”.
"Пожелавам си хлябът да достига до повече деца. След три години ще сме в началото на нов проект за уголемяване на мащабите на бизнеса”, допълва тя.
Вижте още във видеото: