fallback

Г. Миков: Изправени сме пред революция за енергийната система

В България не гледаме новите технологични възможности, а мислим за АЕЦ, смята бившият директор на НЕК

11:25 | 15.01.17 г. 9

Изправени сме пред революция в енергетиката - борба между конвенционалната и новата енергия, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият директор на Националната електрическа компания (НЕК) Георги Миков.

Той обясни, че все още не е ясно накъде ще поеме секторът, макар и да се говори за замяна на въглищата със зелена енергия, което да намали замърсяването с въглеродни емисии, азотни окиси и фини прахови частици.

Голямата спирачка обаче са възможностите за складиране на зелената енергия. Ако този проблем бъде решен, структурата на енергийната система ще се промени, а дружествата ще трябва да се адаптират към новите условия.

"Ние не гледаме към новите технологични възможности, а мислим за АЕЦ", допълни Миков. Той посочи, че няма лесно решение за АЕЦ "Белене" и посочи, че смята ядрения риск от централата за сериозен.

Бившият директор на НЕК коментира и ситуацията с енергийната система у нас в студените дни. Те са показали, че има проблем в мощностното предлагане при пиковото потребление - между 19 и 20 часа, тоест за един час, посочи още експертът. Основен фактор за върховото потребление в последните дни е застудяването и използването на електроенергия за отопление.

Обикновено недостигът в мощностите се покрива от ВЕЦ-овете, но заради сушата през 2016 година, те не покриват толкова голяма част от мощностния баланс, обясни Миков. Не е активиран навреме и част от студения резерв и това е наложило искането до Румъния за доставки на електроенергия.

Какво коментира още Георги Миков можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още