fallback

Василев: Съдебната система продължава да е най-големият ни икономически проблем

Бившият министър на икономиката оценява бизнес климата като среден – „нито блестящ, нито много лош“

09:01 | 13.08.16 г. 2

Съдебната система продължава да е най-големият икономически проблем на България. Това коментира изпълнителният директор на Expat Capital Николай Василев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Като млад, много млад министър си позволих да кажа, че съдебната система е най-големият икономически проблем на България. Сега подкрепям същото мнение“, заяви Василев по отношение на нуждата от реформи.

По думите му след присъединяването на страната към Европейския съюз не се е извършила нито една запомняща се реформа.

Василев коментира спестяванията в банковата система и условията за правене на бизнес.

„България влезе в кризата, това важи за целия свят, с огромно разминаване между депозити и кредити“, каза бившият министър на икономиката. „Депозитите не бяха достатъчни. След това се наблюдава постепенно увеличаване на депозитите и намаляване на кредитите, но според мен те още не са се доближили.”

„Няма нищо лошо депозитите да са още повече“, но за икономиката е от значение качеството на отпуснатите кредити.

Василев оценява бизнес климата като среден – „нито блестящ, нито много лош“.

„Списъкът на държавите с най-разнообразни проблеми е огромен. На този фон България прилича на стабилна и нормална държава. Голяма част от Европа все още е с ръст под нулата. 3% ръст за тези години е отлично постижение“, посочи икономистът.

По думите му чуждите инвестиции сега са „малко по-малко от времето на Виденов при положение, че БВП е, примерно, над пет пъти по-голям. Бих се радвал да има повече - и чужди, и български инвестиции“, каза той.

По въпроса за влизането на България в еврозоната Василев коментира, че това винаги е било важно за България и заяви, че „който не иска Европейската централна банка да проверява и регулира българските банки, може би той казва или подстрекава да не влизаме в еврозоната“.

Цялото интервю гледайте тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още