fallback

Само 2% от безработните младежи в България са с висше образование

Професионално образование и младежкото предприемачество са пътят за намаляване на младежката безработица според експерти

11:48 | 29.07.16 г. 3

Едва 2% от безработните младежи в България са с висше образование. Останалите са хора с ниско или без образование. Това каза Димитър Панчев, председател на столичния клон на сдружение "Младежки глас", в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Той допълни, че усилията на неправителствените организации са насочени именно към хората с ниски образование и квалификация.

Според националния координатор Вадим Рошманов има три основни стъпки за справянето с младежката безработица - популяризиране на неформалното образование, развиване на допълнителна квалификация и професионално образование и обучение и младежко предприемачество.

Гостите разказаха за проекта, който сдружението е организирало в рамките на програма "Европа" към Столична община. В него са взели участие 35 младежи, които са били обучени в областта на предприемачеството и развиването на бизнес.

По данни на Агенцията по заетостта безработните младежи до 29 години са намалели с 26%, или 14 500 към края на първото полугодие на 2016 г. спрямо същия период на миналата година.

Делът на безработните младежи от общия брой регистрирани в бюрата по труда също намалява. През периода януари-юни 2016 г. той е бил 13,2%, спрямо 15,2% за същото шестмесечие на 2015 г. През първото полугодие на тази година средномесечният брой на безработните младежи до 29 г. е бил 40 690.

Още от разговора може да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още