fallback

Експерт: В бъдеще ще наблюдаваме все повече модели на споделяне на собственост

Целта ефективно ползване на ресурсите, заяви Надя Съботинова от Българската асоциация по рециклиране

13:28 | 13.07.16 г.

В бъдеще ще наблюдаваме все повече модели на споделяне на собственост с цел ефективно ползване на природните ресурси. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Надя Съботинова от Българската асоциация по рециклиране.

По думите й на пазара ще навлязат нови бизнес модели и оптимизиране на производствата. Например автомобилите се очаква да се използват по-дълго време и да се предлагат като услуга, а не като продукт, заяви Съботинова. 

Производителността на ресурсите в България се увеличава, въпреки че статистиката засега ни поставя на последно място в Европейския съюз (ЕС) по този показател, смята тя.

В развитите икономики тенденцията била добивът на материали да намалява, но се запазва производството на същото количество продукт.

Рециклирането е един от показателите, които могат да увеличат ефективното използване на ресурсите. Този показател в България расте, също както и в Европа, но стартовите ни позиции са по-ниски, каза експертът.

Тя допълни, че пакетът за кръгова икономика за ЕС, който е на етап съгласувателна процедура, предлага мерки за намалено използване на природни ресурси, въвеждане на мерки за това продуктите да се произвеждат така, че да са трайни, с многократна употреба и лесни за рециклиране.

Вижте още във видеото:

Още видеа можете да видите в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:44 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още