fallback

Симеон Иванов: Турция е в гражданска война

Почеркът на атентаторите на летище "Ататюрк" подсказва за връзка с "Ислямска държава"

10:12 | 29.06.16 г. 8

Турция практически е в гражданска война, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria експертът по сигурността Симеон Иванов. За него ситуацията в южната ни съседка ескалира и атентатът от снощи на летище „Ататюрк“ не е бил неочакван.

Според експерта почеркът на атентаторите подсказва за действия на „Ислямска държава“, но едва ли извършителите са от тази терористична групировка.

За него дестабилизацията е започнала с промени в турската армия, защото са отстранени хора от ключови постове.

Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност също е на мнение, че почеркът на атентаторите подсказва за връзка с „Ислямска държава“ или някоя от групировките, които я подкрепят.

Малко вероятно е извършителите да са от ПКК (Кюрдската работническа партия), защото те обикновено атакуват военни обекти и полицейски участъци. Целта тук са били максимален брой цивилни жертви, включително и чужденци.

Експертът предупреди, че може да се очаква раздвижване на терористичната дейност, особено в последната седмица на Рамазана.

Късно снощи при атентат на основното летище в Турция - "Ататюрк" в Истанбул, загинаха 36 души, а близо 150 са ранени. Турският премиер Бинали Йълдъръм вече коментира, че вероятно отговорни за атаката са „Ислямска държава“. Засега още никой не е поел официално отговорност за случая. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още