fallback

Б. Данев: Финансовият елит ще се оттегли от Лондон и ще се насочи към Цюрих

Работодателските организации настояват пред Брюксел за ускорена нотификация на наредбата за намаляване на тежестта на ВЕИ върху индустрията

11:40 | 28.06.16 г.

След излизането на Великобритания от ЕС финансовият елит ще се оттегли от Лондон и ще се насочи не към Франкфурт, а към Цюрих. Тази прогноза направи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Той посочи, че кампанията в страната за референдума се е водила погрешно – изтъквани са били негативните последствия от напускането на общността, но не и какви са позитивите от оставането на Острова в състава на ЕС.

Според Данев Brexit ще има много негативно отражение за българския бизнес. Износителите във Великобритания няма да могат да се възползват от предимствата на единния пазар и ще се изправят в директна конкуренция със страни като Индия и Пакистан, които са членове на Британската общност.

Данев обаче е категоричен, че могат да бъдат намерени и много ниши за българските производители.

В отговор на въпрос дали Brexit може да бъде използван като извинение за бавене на политики, изпълнителният председател на БСК посочи, че българският бизнес има проблем с българския политически елит, липсата на прогнозируемост, с неустойчивата система и липсата на правораздаване. Това се вижда ясно от отлива на капитали и инвестиции от страната, допълни той.

Междувременно работодателските организации у нас вече изразиха своите опасения от забавянето на нотификацията на наредбата за намаляване на тежестта за бизнеса, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници.

В писмо до генералния директор на Дирекция „Конкуренция“ Герт-Ян Купман от АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ коментираха, че излизането на Великобритания от ЕС може да доведе до нови пазарни трудности за енергоемките производства и настояват за ускоряване на одобрението на наредбата.

Четирите национално представени работодателски организации са разговаряли с представители на ЕК през април. На тази среща е имало заявено очакване, че нотификацията може да бъде получена до края на юни, а Купман е определил този срок като „изпълним“. 

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още