fallback

К. Стойчев: Brexit възражда идеята за Европа на две скорости

Излизането на Великобритания е последният шанс за реформи в ЕС, смята социологът

10:18 | 28.06.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Великобритания беше „спирачка“ на идеята за Европа на две скорости и напускането на ЕС вероятно отново ще възроди плановете за развитие на общността в тази насока. Тази теза изказа социологът Кънчо Стойчев от „Галъп“ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него интеграцията в ЕС трябва да продължи, но една част от членовете не са готови за това. По тази причина ще бъдат обособени две групи страни, като едната ще бъде около "френско-германския съюз". 

Стойчев беше категоричен, че шокът от напускането на Великобритания е полезен, защото през последните 15 години ЕС е спрял своето развитие.

Георги Харизанов от Института за дясна политика, който също участваше в дискусията, коментира, че и сега ЕС се развива на две скорости, визирайки отказа България и Румъния да бъдат включени в Шенген, както и фактът, че част от страните в общността не членуват във валутния съюз.

Експертът очаква на Европейския съвет, който ще се проведе по-късно днес и утре, премиерът на Великобритания да представи ясна визия за напускането на страната на ЕС, а останалите европейски лидери да започнат да обсъждат какво следва.

Социологът Кънчо Стойчев обаче не се съгласи, че в следващите дни ще има ясна програма за напускането на Великобритания, защото няма ясен план сред британските власти в тази насока.

Той беше категоричен, че демократичните правила не допускат провеждането на втори референдум. Според него процесът на излизане на Великобритания от общността е необратим и допълни, че това е последният шанс за промяна на ЕС.

Какво коментираха експертите за Brexit можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още