fallback

Позитивен петък беляза борсовата търговия в Европа

Оптимизмът в Азия се пренесе и на Стария континент, а банковите акции и петролът поскъпнаха

19:23 | 17.06.16 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите на водещите борси в Европа приключиха търговската сесия в петък с ръстове. Оптимизмът в Азия се пренесе и на Стария континент. Банковите акции и петролът поскъпнаха, отбелязва CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 се повиши с 1,4% днес до 325,78 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 се покачи с 1,19% до 6 021,09 пункта. В Германия DAX 30 затвори с ръст от 0,85% до 9 631,36 пункта. Френският бенчмарк САС 40 днес е нагоре с 0,98% до 4 193,83 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отчете повишение от 1,98% до 8 362 пункта.

Инвеститорите са на тръни през последните дни и преди референдума във Великобритания за членството й в Европейския съюз на 23 юни.

На корпоративния фронт акциите на енергийните и добивни компании поскъпнаха на фона на поевтинелия долар и поскъпналите суровини.

С по-осезаем ценови ръст се отчетоха Tullow Oil, Royal Dutch Shell, Anglo American и BHP Billiton. На другия полюс са Randgold Resources и Fresnillo въпреки поскъпването на благородните метали.

След колебливо представяне банковите акции поскъпнаха. Тази седмица те са подложени на разпродажби заради опасенията около Brexit. Подиндексът на банките се покачи с 3%.

Книжата на UniCredit поскъпнаха с над 6 на сто на фона на слуховете, че банката е свила списъка с евентуалния нов главен изпълнителен директор до трима души.

На този фон книжата на италианските банки BMPS и Banca Popolare di Milano увеличиха цените си с 5,4% и с 9,6%, съответно.

Акциите на компаниите в сферата на туризма и свободното време също бяха сред поскъпналите. Капитализацията на Thomas Cook, Restaurant Group, IAG и TUI нарасна с между 3% и 7%.

На пазарите на суровини фючърсите върху петрола сорт Брент поскъпнаха до около 48,20 долара за барел по време на късната сесия в Лондон. 2,5 на сто.

Търговията в Европа до обяд коментира Юън Потс от Bloomberg London пред Bloomberg TV Bulgaria

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още