fallback

Заплатите в туризма съответстват на средното ниво за страната, според хотелиери

Не разполагаме с достатъчно подготвени хора на фона на базата по Черноморието, коментира Елена Иванова

10:39 | 18.05.16 г. 3

Заплащането на кадрите в туризма в България изцяло съответства на средното ниво на заплатите в страната. Това каза Елена Иванова, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Един общ работник в хотел или ресторант получава нетно възнаграждение от 500 лв. Като се добавят осигуровките, подсигурената храна, транспорта до мястото, от което той пътува, излиза, че един неквалифициран работник струва на работодателя между 900 и 1000 лв. месечно. 

Според Иванова проблемът с кадрите в туризма се задълбочава, защото не разполагаме с достатъчно подготвени хора на фона на базата и броя гости, които ежегодно се увеличават.

Иванова подчерта, че системата на обучение на кадрите в туризма е добра, но секторът не може да се възползва от тези специалисти, тъй като те не са длъжни да започнат работа в туристическия бранш у нас, а най-често избират да се трудят зад граница.

"В последните години от Европа се финансират доста обучителни програми за повишаване на квалификацията или преквалификацията на кадри. Проблемът е, че те не са задължени да влязат в сектора и така отиват в други държави или изобщо не се занимават с туризъм", обясни тя.

Общата позиция на експертите от бранша е, че проблемът с липсата на кадри в туризма е заради ниското заплащане. Създаването на атрактивна среда за развитие в страната е единственото решение, смятат от туристическия бранш.

Още от разговора с Елена Иванова вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още