fallback

Индексите на Wall Street затвориха с ръстове от по 1%

Цената на петрола се изкачи до най-високото си ниво от ноември

23:33 | 16.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните индекси на Wall Street приключиха сесията в понеделник с ръстове от по 1%. Акциите на енергийните компании се оказаха най-поскъпващите на фона на цените на петрола, които достигнаха нови върхове за 2016 г., отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с 1%, или със 175,39 пункта, до 17 710,71 пункта. Широкият индекс Standard & Poor‘s 500 добави 0,98% към стойността си до 2 066,66 пункта, воден от енергийния сектор, докато само секторът на комуналните дружества отчете спад. От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 1,22% до 4 775,46 пункта.

Макроикономическите данни от деня сочат, че индексът за активността в производствения сектор в щата Ню Йорк се понижава от 9,56 пункта през април до -9,02 пункта през май.

Индексът на Националната асоциация на жилищните строители е 58 пункта вече четвърти пореден месец, след като през октомври отчете връх от 65 пункта. Година по-рано стойността му беше 54 пункта. Стойността над 50 пункта означава, че сферата на еднофамилните жилища остава на позитивна територия, пояснява Ед Брейди, председател на асоциацията.

Федералният резерв в Минеаполис организира втория си симпозиум „Прекалено големи, за да фалират“ в понеделник, като сред лекторите са Нийл Кашкари, президент на Фед за Минеаполис, и Бен Бернанке, бивш председател на американската централна банка.

В понеделник нямаше отчети на големи компании, отбелязва още CNBC.

„Смятам, че днес петролът ще подкрепи търговията до стабилни или високи нива“, казва Питър Кардийо, главен пазарен икономист във First Standard Financial. „Петролът помага, но играе ролята на балансьор между Фед и маркоикономическите новини.“

На корпоративния фронт акциите на Apple поскъпнаха с 3,71% до 93,88 долара за брой, което е най-високото ниво от 1 март. Ръстът дойде след новината, че Уорън Бъфет е закупил книжа на технологичната компания за около 1 млрд. долара.

Освен Apple сред сините чипове на Dow Jones с най-голям ръст в цената се оказа и Home Depost, чиито книжа поскъпнаха с 1,7% до 135,34 долара за брой.

Капитализацията на Pfizer се разшири с 0,6% след новините за покупката на Anacor Pharmaceuticals за 5,2 млрд. долара.

На пазарите на суровини цената на фючърсите върху нефта WTI се покачи с 1,51 долара до 47,72 долара за барел. Европейският сорт Брент доближи цена от 49 долара за барел.

И двата сорта достигнаха върхове, невиждани от ноември миналата година. До поскъпването се стигна след смущения в добива в делтата на река Нигер и след като от Goldman Sachs заявиха, че петролният пазар вече се насочва към дефицит, слагайки край на двете години пренасищане.

От своя страна контрактите върху златото с доставка през юли прибавиха 1,50 долара към стойността си до 1 274,20 долара за тройунция.

На валутните пазари доларовият индекс не отчете значима промяна. Еврото се търгува на ниво от 1,132 долара, а японската йена доближи курс от 109 йени за долар.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа кръжи около 0,79%, докато възвръщаемостта по 10-годишните облигации слезе до 1,75%.

Повече за търговията отвъд Океана можете да разберете от коментара на Сю Кийнан от Bloomberg New York за Bloomberg TV Bulgaria

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още