fallback

Пазарите в Бразилия чакат оставката на Русеф

Президентът регулираше цените на енергоносителите и контролираше печалбите на монополистите, коментира Джулия Лейчи от Bloomberg Сао Пауло

18:55 | 22.04.16 г. 2

Пазарите в Бразилия се покачват с надеждата, че президентът Дилма Русеф ще бъде отстранена. Това коментира Джулия Лейчи от Bloomberg Сао Пауло, в предаването „В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Пазарите от доста време не харесват Русеф и можем да видим много сходства със ситуацията при изборите през 2014 г. Тя имаше много интервенционална политика през първия си мандат. Регулираше цените на енергоносителите, свиваше печалбите на монополистите“, каза Лейчи.

Според нея има само 20% вероятност искането за импийчмънт да не мине през парламента. До средата на май Сенатът може да я отстрани за 180 дни и вицепрезидентът ще поеме властта, докато трае разследването, поясни Лейчи.

По думите ѝ в момента инвеститорите започват да мислят за това какво следва. „Бразилия е в голяма политическа криза и сериозна рецесия. За да продължат пазарите да се покачват, инвеститорите искат да видят как ще изглежда новото правителство и до колко ще е способно да изкара Бразилия от икономическата криза".

„Опозицията се опитва да отстрани Дилма Русеф на базата на фискалните маневри, които тя е извършила. Тя е променяла бюджета и е харчила без одобрението на Конгреса, за да замаскира дупки в бюджета. Защитниците ѝ твърдят, че така са правили всички президенти през последните 30 години. Те организират протести и настояват, че това е преврат. Това би могло да ескалира и да направи държавата по-нестабилна", добави Лейчи.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още