fallback

Любомир Леков: Човек трябва да направи така, че парите да работят за него

Краткосрочната търговия е вид хазарт. Успешното инвестиране е, когато няма емоция, коментира предприемачът

13:42 | 19.04.16 г. 30

Човек трябва да направи така, че парите да работят за него, заяви предприемачът Любомир Леков, основател на Investor.bg, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира, че финансовият пейзаж в България се промени доста в сравнение със средата отпреди 15 години, когато бе създаден Investor.bg.

"По това време нямаше достатъчно информация. В този климат се сключваха много сделки, като едната страна разчиташе, че другата не знае каква е пазарната цена. Беше станало принцип, че за да направиш пари, трябва да излъжеш", коментира той.

За ситуацията на БФБ той заяви, че ще е много добре, ако има повече листнати IT компании, след като това направи „Сирма“. IT секторът и аутсорсингът в момента са фактор за България, коментира той. 

Любомир Леков обясни, че е приел като лична кауза финансовото образование, което е на ниско ниво не само в България, но и на развит пазар като този в САЩ. Според него дори в първи клас могат да се въведат някои теми. Децата всеки ден получават пари и когато им се каже, че те могат да се увеличат, те ще проявят интерес, смята той.

Investor.bg избра да отбележи своята 15-та годишнина, като включи студентите и младите предприемачи. Така на 9 май в УНСС е насрочена поредната лекция с Николай Василев, Любомир Дацов и Любомир Леков.

На въпроса какво ще бъде посланието към студентите, Леков каза:

"Не трябва да работи човек като луд за пари, а да направи така, че парите да работят за него“. Според него в момента  чрез онлайн платформите търговията все повече се превръща в хазарт.

„Краткосрочната търговия е вид хазарт. За съжаление, точно тя е интересна за младите хора. Успешното инвестиране е, когато няма емоция. Има ли голяма възбуда, много голяма е вероятността да сбъркаш и загубиш", заяви той.

По отношение на стартъп средата в България предприемачът каза, че дори само фактът, че съществуваме на картата, вече е достатъчно впечатляващ. "Създаде се една култура. Нещо се случва в София, предприемачите търсят общност, за да комуникират проблемите си“, смята той.

Според него не може да се говори за балон в българското стартъп общество, тъй като инвеститорите знаят предварително, че от 100 компании две-три ще са успешни. "Балон по-скоро може да се появи в САЩ, защото всички искат да дават парите си в Силициевата долина", допълни той.

Бъдещето е в разработването на софтуер, в който дроновете да се управляват сами и тази идея тръгва от България, каза още той.

Запитан за бъдещето на финансовите медии по света, Леков посочи, че не очаква драстична промяна в икономическите издания след още 15 години. Все повече ще нараства значението на мобилните устройства, скоростта на получаване на информацията и възможността това да става в избрано от нас време и място.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още