fallback

Министърът на отбраната не очаква неустойки по договора за ремонт на изтребители

През март ще приключат разговорите за придобиването на многоцелеви военен самолет

14:03 | 26.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Военните изтребители МИГ са безопасни, след като бяха ремонтирани в Полша, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Важно беше да постигнем най-доброто, полските заводи отговориха на всичките ни очаквания, заяви министърът, който обясни, че и самият той е летял с машините след ремонта.

Договорът за поддръжка с Русия за ремонта на изтребителите изтече през септември 2015 г., каза Ненчев. Според него в такъв случай не би следвало България да дължи неустойки.

Основен приоритет е страната да се интегрира в рамките на ЕС и НАТО, каза още министърът.

Той очаква през март да приключат разговорите за придобиването на нов многоцелеви изтребител. Тази година ще започнат преговори за изграждането на многофункционален кораб, който ще бъде създаден в България.

"Важно е авиацията да бъде върната във въздуха, защото там й е мястото. Проблемите не са от вчера, наследихме ги, те са трупани с годините", заяви Ненчев. 

Той гарантира, че страната ни ще продължи сама да охранява въздушното си пространство. "България има ресурс да го прави", каза Ненчев и поясни, че това се прави и заради българските пилоти.

"По стандарт един пилот трябва да е във въздуха 180 часа годишно. В България сме приели, че ако са 80 часа е добре, но ние и това не правим", призна Ненчев. Целта е пилотите ни да се чувстват сигурни във въздуха, а това става в резултат на тренировки, каза още той.

Министърът обяви, че през тази година няма да има съкращения във въоръжените сили. Предстои да бъдат назначени близо 580 младежи. Оптимизация ще има по отношение на административния персонал.

Вижте още във видеото:

Четете още новини в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още