fallback

Индексите на Wall Street отварят със спадове от над 1%*

Инвеститорите реагират на новите исторически дъна при петрола и нервничат заради неизвестните около паричната политика на Фед

18:20 | 20.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните индекси на Wall Street стартират търговската сесия в четвъртък със спадове от над 1%. Инвеститорите реагират на новите исторически дъна при петрола и нервничат заради неизвестните около паричната политика на Федералния резерв на САЩ на фона на новите макроикономически данни, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 1,12% до 17 154,64 пункта и с 3,5% от началото на годината. Широкият индекс Standard & Poor's 500 се смъква с 1,18% до 2 055,01 пункта, след като за кратко навлезе в негативна територия за годината. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite бележи спад от 1,76% до 4 930,86 пункта, но и ръст от 4,5% от януари насам.

Икономическите данни от деня показват, че през миналата седмица броят на първоначалните молби за помощи при безработица възлизат на 277 хил. Те остават в съзвучие с подобряващия се пазар на труда – тенденция, която подкрепя евентуалното решение на Фед да вдигне лихвите тази година.

Индексът за бизнес активността на Фед във Филаделфия възлиза на 8,3 пункта през август, докато водещите икономически индикатори бележат понижение от 0,2% през юли. Освен това продажбите на съществуващи жилища нарастват до 8-годишен връх.

Протоколът от последното заседание на Фед остави инвеститорите да гадаят кога и с колко централната банка смята да вдигне лихвите. От декември 2008 г. основният лихвен процент в САЩ е на исторически ниско равнище близо до нулата, до което бе понижен в разгара на световната финансова криза.

На фона на 7-годишния минимум на безработицата в страната от 5,3 процента някои икономически анализатори очакват, че Фед ще повиши лихвите още на следващото си заседание по паричната политика, което ще се проведе на 16 и 17 септември. Техни колеги обаче коментираха, че протоколът не разкрива какви са намеренията на американската централна банка.

На корпоративния фронт акциите на Apple поевтиняват с 2,13% до 112,56 долара на фона на разпродажбите в технологичния и биотехнологичния сектор.

Facebook изпревари Google по трафик към новини. Книжата на социалната мрежа губят 2,97% от стойността си до 92,48 долара.

След края на търговията своите междинни отчети ще публикуват Hewlett Packard, Gap, Intuit, Marvell Tech, Ross Stores, Salesforce.com, Fresh Market и други.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижава до 2,09%, а тази по 2-годишните ДЦК е 0,67%

На пазара на суровини цената на контрактите върху суровия петрол с доставка през септември се покачва с едва 0,07% до 41,30 долара за барел, като не успява да се задържи над 42 долара. Цената на фючърсите върху петрола сорт Брент е надолу с 0,45% до 46,95 пункта.

От своя страна цената на фючърсите върху златото бележи ръст от 1,91% до 1 148,60 долара за тройунция.

Още за вероятността Фед да вдигне лихвите през септември можете да разберете от видеото на Bloomberg

* Информацията е актуална към 18:16 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още