fallback

Молдовското Приднестровие също пожела да стане част от Русия

Ако Москва откликне на тези предложения, тя ще направи грешка, заяви президентът на Молдова Николае Тимофти

11:58 | 19.03.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След като президентът Владимир Путин подписа във вторник договор за присъединяването на Крим към Русия, една малко известна област в Молдова също прояви интерес към промяна на статута си.

Руските привърженици в региона на Приднестровието, което има обща граница с Украйна, изпратиха официална позиция до парламента на Руската федерация. Отцепниците пожелаха написването на нови закони, които биха могли да им позволят да се присъединят към най-голямата по територия страна в света.

Приднестровието е сепаратистка част от държавната територия на Република Молдова. Областта направи неуспешен опит за независимост през 2006 г., провеждайки референдум, който обаче не бе признат международно.

Областта не искаше да се отдели от Съветския съюз след неговия крах, изявявайки желание да остане в пределите на Русия, припомня CNBC.

Председателят на Висшия съвет на Приднестровието Михаил Бурла изпрати писмено обръщение към Руската Дума – долната камара на руския парламент, с молба да се разгледат възможностите за промени в законодателството, които биха позволи на непризнатата република да стане част от Руската федерация.

Президентът на Молдова Николае Тимофти реагира остро, предупреждавайки, че даването на възможност на рускоговорящия регион да напусне пределите на страната би било "грешка".

"Това е нелегална организация, която не може да вземе решение за включване в състава на Русия", посочи президентът по време на пресконференция. "Ако Русия направи ход, чрез който да откликне на тези предложения, тя ще направи грешка", отбеляза още Тимофти.

Решението на Русия да подпише договор, чрез който да анексира Кримския полуостров, срещна значителния отпор на Западните сили.

Съединените щати и ЕС наложиха забрани за пътуване и замразяване на активи на редица официални лица от Русия и Украйна след референдума в Крим. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пък определи действията на Москва като "заграбване на земя".

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров посочи в телефонен разговор с американския държавен секретар Джон Кери, че тези санкции са неприемливи и няма да останат без последствия, без да навлиза в подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още