fallback

Кризата в Украйна и данните от Китай повлякоха европейските индекси

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи в пета поредна сесия

19:20 | 13.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските акции приключиха сесията в четвъртък с резки понижения. Волатилността продължава вече цяла седмица. Инвеститорите все още са предпазливи заради въпросителните около икономическия растеж на Китай и кризата в Украйна, пише CNBC.

Oбщоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се смъкна с 1% до 1 294,30 пункта в навечерието на референдума в Крим, касаещ присъединяването на обявилата независимост област към Русия. Западът обяви вота за нелегитимен. Дипломацията изглежда, че не е достатъчна, а налагането на икономически санкции изглежда все по-вероятно, добавя CNBC.

Лондонският индекс FTSE 100 затвори със спад от 1,01% до 6 553,78 пункта – петият пореден ден, в който най-много пострадаха акциите на веригите супермаркети. В Германия DAX 30 е надолу с 1,86 на сто до 9 017,79 пункта. Испанският бенчмарк IBEX 35 изгуби 1,19% от стойността си до 9 950,30 пункта. Във Франция САС 40 се понижи с 1,29% до 4 250,51 пункта.

Водещият индекс в Украйна – PFTS, днес се повиши с 2,52% до 389,30 пункта. Руският индекс MICEX изтри близо 2% от стойността си до 1 249,68 пункта.

На инвеститорското настроение продължава да влияе случващото се в Украйна. Днес немският канцлер Ангела Меркел, предупреди за катастрофа, ако Русия не промени курса на политиката си. Тя каза, че Европейският съюз не само, че ще влоши взаимоотношенията си с Русия, но и че страната я чакат тежки политически и икономически последствия.

Пазарните участници следят и случващото се в Китай. Последните данни от Поднебесната империя отново загатнаха за забавяне на икономическия й растеж. Днес премиерът на страната Ли Къцян заяви, че правителството следи зорко рисковете във финансовия сектор.

Инфлацията във Франция се ускори до 0,9% през 12-те месеца до края на февруари след отчетените през януари 0,7%. Данните изненадаха приятно анализаторите. През февруари индексът на потребителските цени в Италия пък се смъкна минимално с 0,1% на месечна база.

Същевременно продажбите на дребно в Испания се свиха за втори пореден месец. През януари продажбите се понижиха с 0,2% на годишна база.

На борсата в Лондон книжата на Wm Morrison поевтиняха с 12%. Четвъртата по големина верига супермаркети на Острова отчете най-ниската си печалба от четири години насам и понижи очакванията си за последващите финансови резултати. Компанията повлече със себе си акциите на J. Sainsbury и на Tesco. Те поевтиняха, съответно – с 8,4% и с 5%.

На борсата в Брюксел акциите на веригата за търговия на дребно с хранителни продукти Delhaize Grouр поевтиняха с близо 8% до 48,69 евро, въпреки че собственикът на веригата супермаркети у нас – Пикадили, се върна към печалбата през четвъртото тримесечие.

Във видео материала Нейра Чехич oт Bloomberg разкрива още подробности около икономическите данни от Китай и въздействието им върху пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още