fallback

Данните на 27 хил. клиенти на Barclays са били откраднати и продадени

Информацията е достигнала до нелоялни трейдъри в Лондонското Сити, разкри британско издание

11:55 | 10.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Хиляди поверителни файлове с информация за клиентите на Barclays Bank са били откраднати и продадени, разкри британското издание Mail on Sunday, цитирано от BBC.

Според поместената във вестника информация анонимен свидетел е предал на медията флаш памет с личните данни на 2 000 клиенти на Barclays. Той е споделил, че притежава също така данните на още 25 000 от потребителите на банката.

Файловете съдържат както личните данни, така и застрахователните и здравните сметки на клиентите.

Флаш паметта, която съдържа също така информация за склонността на лицата към риск, е била продадена на "нелоялните трейдъри" в Лондонското Сити. Данните струват "милиони на черния пазар, защото позволяват нищо неподозиращи лица да бъдат забъркани в инвестиционни измами".

От Barclays отбелязаха, че разследват случая, но отказаха да дадат каквото и да е конкретна информация.

Според информацията на Mail on Sunday документите датират от 2008 г. Клиентите са се свързали с банката, за да поискат финансова помощ от звеното за финансово планиране. Дейността на подразделението бе блокирана през 2011 г.

Британските разследващи органи посочиха, че работят по случая както с помощта на вестника, така и чрез съдействието на Barclays. Максималната глоба за загуба на лични данни на Острова е 500 000 паунда.

"Това е нарушение на доверието. Ако бъде доказано, ще е абсолютно безобразие", коментира лаконично финансовият анализатор Дейвид Бъск.

От Barclays посочиха, че са установили бърз контакт с регулаторите след публикуването на новината. Банката благодари също така на Mail on Sunday за привличането на внимание към проблема.

''Ще предприемем всички необходими стъпки, за да се свържем и да съветваме тези клиенти възможно най-скоро как да гарантират безопасността на техните лични данни", отбеляза говорителят на Barclays.

Той определи защитата на данните на клиентите като "топ приоритет", като добави: "Това изглежда е криминално действие и ние ще си сътрудничим с властите в преследването на извършителя".

Повече по темата – в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още