fallback

Автомобилният сектор осигури ръст от над 2% за Shanghai Composite

Решението на Пекин да намали темпа на съкращаване на субсидиите за електрическите коли повиши доверието в местните производители

11:42 | 10.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите фондови пазари в Азия приключиха търговията в понеделник с ръстове, след като инвеститорите превъзмогнаха слабия доклад за заетостта в САЩ от миналата седмица.

Най-силен ръст сред водещите индекси в Азия постигна китайският Shanghai Composite. Бенчмаркът се разшири с 2,03% до 2 086,07 пункта, след като през първите четири дни на миналата седмица остана затворен поради честването на Лунната нова година.

За доброто представяне на индекса спомогнаха компаниите на автомобилния сектор. Производителите бяха стимулирани след решението на властите в Пекин да намалят темпа на съкращаване на субсидиите за електрическите превозни средства заради замърсения въздух. Книжата на BYD и FAW поскъпнаха с по 10 на сто.

В края на миналата седмица щатските индекси Dow Jones Industrial Average и S&P 500 постигнаха най-добрите си двудневни печалби в последните четири месеца въпреки песимистичните икономически данни, припомня CNBC.

Правителствен доклад показа, че създадените нови работни позиции извън селскостопанския сектор са достигнали 113 000 през януари. Прогнозите обаче бяха за ръст от 185 000. Равнището на безработицата от своя страна спадна до 6,6% спрямо очакванията за 6,7 на сто.

В Япония Nikkei се разшири с 1,77% до 14 718,34 пункта, стимулиран от допълнителното поевтиняване на йената. Валутата падна до едноседмични дъна както срещу щатския долар, така и спрямо еврото.

Книжата на SoftBank поскъпнаха с почти 6%, след като информация на The Wall Street Journal показа, че Sprint обмисля придобиване на T-Mobile. Японският телеком пое контрола над Sprint през миналата година.

И в Страната на изгряващото слънце в центъра на вниманието бяха автомобилопроизводителите. Акциите на Toyota Motor поскъпнаха с 1,6 на сто след новината, че компанията е на път да постигне сделка на стойност 1 млрд. долара за уреждане на административни спорове в САЩ. Книжата на Nissan Motor пък добавиха 0,1 на сто в навечерието на публикуването на тримесечния отчет на дружеството.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 добави 1,08% до 5 222,15 пункта. Ръстът дойде след силното представяне на банковия сектор.

Капитализациите на Australia New Zealand Banking и Commonwealth Bank of Australia се разшириха с по над 1 на сто, докато National Australia Bank добави 1,9%.

В Южна Корея KOSPI се покачи минимално с 0,04% с 1 923,30 пункта. Инвеститорите останаха до голяма степен предпазливи преди предстоящата в четвъртък среща на централната банка.

Акциите на KB Financial отчетоха спад от 1 на сто, след като нетната печалба на компанията за 2013 г. се сви с 25,9%.

Повече за Азия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още