fallback

Промишленото производство в Япония се покачи с 1,1% през декември

Компаниите очакват през януари показателят да се увеличи още и по-осезаемо преди повишаването на данъка върху продажбите през април

14:55 | 31.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През декември промишленото производство в Страната на изгряващото слънце се покачи с 1,1% на месечна база, показаха данните на Министерството на икономиката, търговията и индустрията, цитирани от MarketWatch.

Според икономистите покачването в показателя се дължи на нарасналото търсене преди повишаването на данъка върху продажбите през декември.

На сезонно изгладена основа промишленото производство нараства с по-малко от очакванията на икономистите са повишение от 1,3%. Индикаторът се покачи осезаемо след отчетения спад от 0,1% през ноември.

Икономистите споделят, че въпреки слабия ръст в износа – традиционен двигател за японската икономика – производството е нараснало заради търсенето на местните фирми.

Увеличението на промишленото производство се дължи на нарастване на производството в секторите с най-общо предназначение и в тези за производство на машини, както и електронни части и устройства.

Компаниите очакват през януари производството да скочи с 6,1%, а през февруари – с 0,3%.

Повече за икномиката на Япония можете да научите от видео материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още