fallback

Щатските борси излязоха на зелена територия в началото на сесията*

Ръстовете идват въпреки неочаквано слабите данни за поръчките на стоки за дълготрайна употреба през декември

17:35 | 28.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фондовите пазари отвъд Океана започват сесията във вторник с повишения, като Dow Jones Industrial Average се насочва към прекъсване на петте поредни сесии на загуби, пише CNBC. Ръстовете идват въпреки неочаквано слабите данни за поръчките на стоки за дълготрайна употреба през декември.

Индексът на сините чипове Dow Jones е нагоре с 0,51% до 15 918,99 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 добавя 0,47% до 1 789,90 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite расте с минималните 0,09% до 4 087,08 пункта.

Книжата на Ford Motor поскъпват с 0,41%, след като автомобилният производител отчете по-висока от очакваното тримесечна печалба.

Капитализацията на Apple се смъква с 6,77% след по-слабите от прогнозираното продажби на флагмана iPhone.

Цените на жилищата в САЩ отчетоха спад с 0,1% през ноември – първото понижение за 2013 г., показаха данните на S&P/Case-Shiller. Измерени в съответствие със сезонните изменения, пазарните стойности на жилищата са нараснали с 0,9% за месеца. Спрямо година по-рано, цените на недвижимите имoти са се покачили с 13,7% за месеца – най-бързият растеж в последните повече от седем години.

Друг публикуван по-рано през деня доклад показа, че поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ са отстъпили с 4,3% през последния месец на 2013 г. Понижението, което е най-силното за последната половин година, се дължи до голяма степен на по-малкото поръчки за автомобили, големи въздухоплавателни средства и военно оборудване.

Резултатът се размина драстично с пазарните нагласи, които бяха настроени за покачване с 3,5%. Слабите данни биха могли да доведат до низходяща корекция на прогнозите за брутния вътрешен продукт (БВП) за четвъртото тримесечие. Експертите прогнозират ръст от 3,3%, като правителственият доклад се очаква в четвъртък.

Пазарните участници продължават да са в очакване на заседанието на Федералния резерв на САЩ, което ще започне днес. През декември институцията понижи с 10 млрд. долара месечните си покупки на активи, като очакванията са тенденцията да продължи и през новата година.

* Данните са актуални към 17:20 часа.

Повече за капиталовите пазари в САЩ може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още