fallback

Енергия от пешеходците

Ефективността на системите, използващи енергията от ходенето, е много висока и се срещат все по-често на жп гари и молове

22:02 | 27.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Можем ли, когато вървим по улицата, да превърнем нашата тежест, нашата кинетична енергия в електрическа? Отговорът е – да.

Едва ли знаете, но когато вървите по Oxford Street в Лондон или по Bahnhofstrasse в Цюрих, дори и малкото количество енергия, която отделяме, се използва за захранването на уличното осветление и дори рекламите в тези европейски градове. 

Ефективността на подобни системи, използващи енергията от ходенето, е много висока. През зимата ефективността се доближава до тази на слънчевите панели.

100 хил.ндуши могат да износят всякаква настилка с течение на години. При създаването на такава се използва доста устойчив материал.

Лоурънс Кембъл-Кук основава Pavegen през 2009 г. и сега вече осъществява дейност в 14 страни в Европа и Северна Америка.

Технологията на компанията се използва на жп гари и в някои от най-големите молове по света.

Повече любопитни факти за това как енергията, която генерираме при ходене, може да се използва за захранване вижте във видео материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още